Perennat yms koristekasvit osio 2: I-Ö

Iris germanica - SAKSANKURJENMIEKKA

Komeasti kukkiva, ylväs perenna, jonka lehdet jäykät, miekkamaiset. Juurakot suikertavat ihan maan pinnassa, ei saa istuttaa liian syvään. Eivät siedä talvimärkyyttä.

Eri värejä, muotoja ja kantoja:


Sininen / tummansininen, puolikorkeasta melko korkeaan. Useampia kestäviä ja terhakoita vanhoja kantoja 1900 luvun alku ja loppupuoliskolta.

Valkoinen violetilla häivähdyksellä nielussa, melko korkea. 1900 alkupuoliskolta.

Vaaleankeltainen, korkea, kukissa voimakas "wunderbaum" tuoksu, 1990 luvun istutuksesta ulkolaisesta aineistosta

Violetti-valkoinen, korkea. 1990 luvun istutuksesta ulkolaisesta aineistosta.

 

Iris germanica / variegata - SAKSAN- / TAATANKURJENMIEKKA

Hiukan matalampia kuin edelliset saksankurjenmiekat.

Violetti(valk)-keltainen. Hiukan heikohko kasvuinen. 1900 luvun alkupuoliskolta. 

Violetti-ruskeankeltainen. Melko matala, mutta suht. tanakkakasvuinen. 1960 luvulta ja todennäköisesti paljon vanhempaakin perua.

 

Iris germanica / pumila ? - SAKSAN- / KÄÄPIÖ? KURJENMIEKKA

Saksankurjenmiekkojen kaltaisia, mutta huomattavasti matalampia ja pienempiä muutoinkin. Kukkivat selvästi aiemmin jo keväällä tai alkukesällä.

Sininen tai tummansininen, jossa nielussa häivähdys valkoista. Vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Tummansininen, lähes violetti ja nielussa häivähdys keltaista ja valkeaa. Vielä edellistäkin pienempi ja sirompi ja kukkiikin ennen. Vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Iris pseudacorus - KELTAKURJENMIEKKA

Kasvaa isoksi ja näyttäväksi. Pitkät tummanvihreät miekkamaiset lehdet ja kukatkin isot ja raikkaan keltaiset. Vaatii tuoreen kasvualustan ja voidaan kasvattaa suorastaan märässä, myös matalassa vedessä ja jopa savisessa maaperässä. Alkuperäinen Suomalainen luonnonkasvi vesistöjen rannoilta ja ojista, joka puutarhassa pääsee vielä hienommin esille. 

Iris sibirica - SIPERIANKURJENMIEKKA

Kaunista ja hyväkasvuista vanhaa kantaa, joka on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja kukkii runsaasti taivaansinisin iiriskukin, kunhan valoa on tarpeeksi. Varjossakin kasvaa ja pärjää hyvin lehtiperennana. Lehdet kasvupaikasta riippuen puoli-metrin korkeita, kapeita ja ryhdikkäitä miekkamaisia, mutta kuitenkin samalla siroja ja kauniisti kaartuvia. Parhaiten viihtyy tuoreessa maassa. Todella kaunis vesiaiheiden äärellä. Itselläni myös kukkapenkin ja nurmkon rajauksena korkeiden perennojen penkeissä, jolloin nurmikko ei pääse työntymään penkkiin vahvan juurakon läpi ja tukeekin hiukan muita perennoja. Kantani peräisin 1900 luvun alkupuoliskon puutarhasta.

Lamprocapnos (Dicentra) spectalis - SÄRKYNYTSYDÄN

Perinnepihan kaunotar. Komea yksittäisenä pensasmaisena kasvustonakin. Tämä minun kantani on peräisin 1990 istuttamistani taimista joiden alkuperä on tuntematon. Tämä voimakaskasvuinen kanta kasvaa korkeaksi (1-1,5m) ja tuuheaksi kun viihtyy ja kukkii pitkään ja säilyttää kauneutensa, varsinkin jos kuihtuvia kukintoja ja kellastuvia versoja leikkelee pois, muutoin voi ränsistyä pian pääkukinnan jälkeen. Kannattaa tukea tai suojata rankoilta sateilta, koska voi muuten kaatua helposti. Viihtyy parhaiten multavassa maassa ja valon suhteen ei tunnu olevan ronkeli, vaikkakin useimmiten suositellaan puolivarjoa.

Leucanthemum vulgare - PÄIVÄNKAKKARA

Erityisen komeista luonnonkasvustoista siirrettyjä ja kerätyistä siemenistä kasvatettuja kasvustoja. Nostalginen keskikesän kukka, joka sopii hienosti aurinkoiseen kukkapenkkiinkin muiden perennojen sekaan.

Lilium - LILJAT

 

Lilium bulbiferum - RUSKOLILJA

Vanha perinteinen lilja, jolla oranssit kukinnot ja lisääntyy mm. itusilmuista. Useammastakin vanhasta puutarhasta peräisin.

 

Lilium martagon - VARJOLILJA

Noin metrin korkuinen vanhan ajan lilja, jolla omanlaisensa kukinnot. Viihtyy monenlaisissa paikoissa auringosta varjoiseen, parhaiten kuitenkin multavassa sopivasti kosteutta pidättäääs ravinteikkaassa maassa. Kukkii keskikesällä.

Puna- sekä valkokukkaista, jotka molemmat hyvin vanhaa perua 1900 luvun alkupuoliskolta

Lychnis chalcedonica - PALAVARAKKAUS

Lysimachia nummularia - SUIKEROALPI

Suikertava, pyöreälehtinen talvenvihanta hyvin matala maanpeitekasvi. Suikertelee jopa nurmikossa ja sopii hyvin esim. pensaiden alle. Kasvaa niin kuivassa kuin märässäkin ja jopa vedessä. Kukat raikkaan keltaiset ja yllättävän suuret ja näyttävät lehtikasvustoon verrattuna. Hyvin vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Lysimachia punctata - TARHA-ALPI

Lythrum salicaria - RANTAKUKKA

Näyttävä purppuranpunainen tähkäkukinto loppukesällä. Kookas ja komea kasvi, korkeus n. 1m. Rannoille, ojiin tai muuten kosteaan ja ravinteikkaaseen maahan. Alkuperäinen suomalainen luonnonkasvi.

Malva moschata - MYSKIMALVA

Monarda didyma - VÄRIMINTTU

 Komea korkeahko erikoisen näköinen kerroskukkainen maanalaisilla rönsyillä leviävä perenna. Mintun tuoksu. Kasvusto itselläni 1990 luvulta lähtien ja saatu vanhemmasta kotimaisesta lähteestä.

Myosotis - LEMMIKKI

Sekä sinikukkaista, että harvinaisempaa puhtaan valkokukkaista kantaa. Molemmat vanhoja jo 1900 luvun alkupuolen puutarhassa kasvaneita. Kukkii loppukeväällä-alkukesällä suloisin pienin kukin. Korkeus noin 20cm, valkoinen on hennompi ja pienempi. Viihtyy monenlaisilla paikoilla, mutta parhaiten kukkii auringossa tai puolivarjossa. Kylväytyy helposti ympäristöönsä ja säilyy näin ollen, vaikka itse onkin kaksivuotinen.

Narcissus poeticus - VALKONARSISSI / RUNOILIJANNARSISSI

Aito vanha runoilijan narsissi, kanta peräisin 1900 luvun alkupuolelta.

Omphalodes verna - KEVÄTKAIHONKUKKA

Matalakasvuinen, ihanasti loppukeväällä suloisin taivaansinisin pikkukukin kukkiva maanpeitekasvi.  Leviää rönsyilemällä peittäväksi matoksi. Viihtyy parhaiten tuoreessa ja puolivarjossa-varjossa, sopii hyvin pensaiden allekin.

Paonia - PIONIT

Papaver orientale - IDÄNUNIKKO

Phalaris arundinacea - VIIRUHELPI

Koristeheinä. Pirteä ja ryhdikäs lisä kukkapenkkiin tai muihin paikkoihin. Raikastaa väreillään synkkiä kohtia ja on vaatimaton kasvupaikan suhteen eli voidaan käyttää monissa hankalissakin paikoissa. Kaunis myös veden äärellä. Valkovihreät tuulessa kahisevat lehdet, sopii hyvin myös leikkokimppuja piristämään :) Leviää voimakkaasti, joten kasvupaikka rajattava, jollei haluta valtaavan alaa liiaksi.

Phlox paniculata - SYYSLEIMU

Korkeahko ja näyttävä loppukesällä-syksyllä kukkiva vanhojen pihojen komistus.

Phlox subulata - SAMMALLEIMU

Matala mattomainen maanpeitekasvi, joka peittyy alkukesällä kauttaaltaan kukkiin

Liila/v.sin: Kestäväksi ja sitkeäksi osoittautunut 1990 luvulla tuttavalta saatu kanta

Punainen: Tämän vuosituhannen istutuksia

Valkoinen: Kantani istutettu 1990 luvulla alkuperältään tuntemattomasta aineistosta

Phlox stolonifera - RÖNSYLEIMU

Matala suikertava maanpeitekasvi. Huomattavasti harvempi kasvusto kuin sammalleimulla, varret ovat pitkiä ja sukertavia, mutta lehdet ovat isommat. Kukinnot nousevat reilusti lehdistön yläpuolelle. Liilanpunainen. Hyvin vanhaa kantaa 1990 alkupuoliskolta.

Polemonium caereleum - LEHTOSINILATVA

Melko siro ja kaunis kasvi, joka kylväytyy helposti ympäristöön. Viihtyy monenlaisilla paikoilla auringosta varjoon, mutta on kauneimmillaan puolivarjossa ja tuoreessa maassa. Korkeus 50-80cm, kukkii keskikesällä.

Valkoinen:

Sininen:

 

Molemmat värit hyvin vanhoista kasvustoista eli 1900 luvun alkupuoliskolta

Primula - SUIKEROESIKKO

Aivan ihana aikaisin keväällä näyttävästi kukkiva hyvin matala väriläiskä moneen paikkaan. Kasvusto 1990 luvun alun puutarhasta.

Rudbeckia laciniata "Goldball" - KULTAPALLO

Saponaria officinalis - ROHTOSUOPAYRTTI

 Lähes valkoisesta hennon vaaleanpunaiseen, pääasiassa kerrotuin kukin olevia ihanasti tuoksuvia kukintoja ("mummunmyssy"). Vanhan ajan hyötykasvi, jonka juurista voi valmistaa herkkienkin tekstiilien pesuainetta. Kasvustokantani hyvin vanhaa aina 1800 luvun puolelta

Saxifraga hostii - ISORIKKO

Harmaalehtinen ruusuke kuivaan paikkaan. 1900 luvun alkupuoliskolta

Sedum - MAKSARUOHOT

Kaikki maksaruohot ovat kuivien ja karujen paikkojen mehivartisia kasveja.

Sedum ? - KELTAKUKKAINEN MAKSARUOHO

Raikkaan vihreät lehdet ja suikertava pitkiä rönsyjä tekevä kasvutapa. 1960 luvun istutuksesta peräisin

Sedum  - KAUKASIAN MAKSARUOHO

Suikertava kasvutapa, pienehköt lehdet joissa voi olla aavistus punertavaa.

Valkokukkainen: Ilmeisesti jo 1800 luvun lopulta lähtien olevasta kasvustosta peräisin

Punakukkainen: 1980 luvulla jo kasvaneesta kasvustosta peräisin

Sedum - KOMEA MAKSA ? RUOHO

Tämä vanha kanta ei ole kovin suurikasvuista ja sillä on punaiset kukat

Sedum telephium - ISOMAKSARUOHO

Useampia hiukan toisistaan lehdistöltään ja varsien paksuudeltaa poikkeavia muotoja, mutta ovat peräisin samalta paikalta alkuperäisistä luonnonkasvustoista.

Sempervivum tectorum - KATTOMEHITÄHTI

Mehikasvi kuiviin paikkoihin. Vanhaa kantaa viime vuosisadalta

Solidago - KANADANPIISKU

Monen vanhan talon pihassa aidanteenakin kasvatettu, sopii edelleen ko käyttötarkoituksen mainiosti. Keltainen kukintoröyhy loppukesällä ja iso ja vankka kasvi ovat näyttäviä. Hyvin vanhaa kantaa, ainakin 1900 luvun alkupuolelta. 

 

 

Solidago - KULTAPIISKU

Suomalainen luonnonkasvi, joka sopii hyvin myös luonnonmukaiseen puutarhaan

Symphytum asperum? - KARHEA RAUNIOYRTTI

 Karheavartinen ja lehtinen tuuhea, vankka ja iso tummanvihreä pensasmainen kasvi. Sirot kukinnot muuttuvat aukeamisen myötä punertavasta vaaleansiniseen. Vahva juurakko, viihtyy myös varjossa, parhaiten tuoreessa maaperässä.

Tanacetum coccineum - PUNAPÄIVÄNKAKKARA

Veronica longifolia - RANTATÄDYKE

Rantakasvi,joka kylläkin viihtyy myös muuallatuoreessa tai kosteahkossa, ravinteikkaassa maassa. Kasvaa lähes metrin korkuiseksi ja kukkii sinisin kukinnoin loppukesällä. Alkuperäinen suomalainen luonnonkasvi.

Vinca minor - PIKKUTALVIO

Ainavihanta varpumainen maanpeitekasvi. Kukkii sinisin kukin jo alkukesällä, mutta jatkaa pienimuotoisesti pitkin kesää. Viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa kalkkipitoisessa humuspitoisessa maassa, mutta pärjäilee yllättävän hyvin myös muualla. Oikein hyvä esim. pensaiden alla, jossa sopivasti varjoa ja lehtikarikettakin. Leviää pitkillä rönsymäisillä varsilla. Kantani on peräisin viime vuosisadalta ja ilmeisesti melkoisen vanhaa.

Viola - ORVOKIT

Viola cornyta hybr. - SARVIORVOKKI

 

Viola ? - ORVOKKI

Hyvin vanhaa ja kestävää kantaa, ainakin 1990 alkupuoliskolta. Jokin risteymä ilmeisesti, mutta kaunis sellainen.

Viola odorata - TUOKSUORVOKKI

Matala mätästävä hyvin aikaisin keväällä kukkiva vaatimaton ja pieni kasvi niin aurinkoon, kuin varjoon ja monenlaiseen maahan ihan kuivaa lukuunottamatta. Historiallinen ja aiemmin hyvin arvostettu kasvi. Tämäkin kanta on vähintään 1990 alkupuolelta lähtien Suomessa kasvanutta.

Viola ? - HIETA / AHO ? ORVOKKI

Kuivemmassa viihtyvä tiheä mätästävä pienin kaunein sinivalkoisin kukin kukkiva ja kiiltävin lehdin oleva alunperin Suomalainen luonnonkasvi.

Waldsteinia ternata - RÖNSYANSIKKA

Erinomaisen hyvä matala tiheä ja hyvin leviävä maanpeitekasvi. Kukkii keltaisin "mansikkakukin" ja lehdistökin muistuttaa mansikkaa. Lehdistö säilyy talven yli, joten maa ei ole paljas keväälläkään. Kantani on ainakin 1990 luvun alkupuoliskolta.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

SimpleSite.com
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

28.03 | 20:05

3poikueen on vissiin kans poika, tuota 5poikueen en ole vielä katsonut, pidetään peukkuja, ja katsotaan mitä tulee, me pidetään varmaan siitä vaalea jos onnaa

...
27.03 | 13:41

Hei. Poikueessa 3 ja 5 olisi sellainen musta-ruskea mikä olisi toiveissa. Vai pidättekö itse?

...
21.03 | 11:58

Moi. Noissa ekoissa poikueissa ei ole kuin uroksena, mutta noissa ihan vastasyntyneissä vois olla paremmin ;) Katsotaan vähän myöhemmin...

...
20.03 | 16:28

Tarkoitan siis jos on kelta-musta perhonen niin onko se ostettavissa ni kuin silloin toivoin

...
Tykkäät tästä sivusta