Tomaatteja, paprikoita, chilejä, kurkkuja yms....

valitse suosikkisi alla olevista lajikkeista... ja tule hakemaan omat taimesi

Taimet ovat omatuotantona "käsityönä" kasvatettuja (EI tehotuotettuja/lannoitettuja, EI kasvunsääteitä tms) ja ovat karaistuneet epäsäännölliseen hoitoon ja olosuhteisiin eli siis erityisen sopivia harrasteviljelijöille 😀 ! 

Lajikkeen hintaryhmä on numerolla 1-4 nimen perässä
* Hintaryhmä ja ruukun koko määrittävät taimen hinnan:  7/8cm ruukussa: 1 = 1,50€ , 2 = 2,50€ , 3 = 3,50€ , 4 = 4,50€ 
-isompina taimina isommissa eli 9/10cm ruukussa 1= 2,50€ , 2= 3,50€ jne... ja 11/12cm ruukussa 1=3,50€ , 2=4,50€ jne...

Lajikekuvausten jälkeen on ohjeita ja vinkkejä kasvatukseen...


PS. Kannattaa valita monia erilaisia lajikkeita, monipuolisen sadon saamiseksi ja myös, koska eri lajikkeet viihtyvät vaihtelevissa kesissä eri tavoin...

Kirsikkarunkotomaatit

Sweet 100 F1    2.    - Ei tällä hetkellä
- Hyvin voimakas- ja korkea kasvuinen (1,5-2,5m) pun. kirsikkatomaatti, josta valtavan paljon suurissa tertuissa olevia kirsikkatomaateiksi kookkaita maukkaita hedelmiä

Gardeners Delight    2.
-Hyvin voimakas- ja korkeakasvuinen (1,5-2,5m) punainen aikainen kirsikkatomaatti, joka tekee runsaasti hyvänmakuisia keskikokoisia kirsikkatomaatteja.

Yellow Pearshaped    2.
-Kasvi hieman matalammaksi jäävä, keltaisia miedonmakuisia ohutkuorisia päärynänmuotoisia pikkutomaatteja tekevä lajike

Sungold F1   4.
-Melko voimakaskasvuinen (1,5-2m) oranssi kirsikkatomaatti, jolla hyvin laadukkaat ja todella makeat mehukkaat hedelmät, "kuin karkkeja". Näihin jää koukkuun...

Chocolate cherry / Black cherry    3.
- Tummanpunaisia miedohkoja pehmeänmakuisia kirsikkatomaatteja

Normaali- ja isokokoiset runko ym.tomaatit


ACE 55 VF        1.   
-Voimakaskasvuinen pensastomaatti tai runkotomaatti, suuret maukkaat punaiset hedelmät. Aikaissatoinen ja sopii myös ulkokasvatukseen   

Money Maker    1.
-Vankkakasvuinen (1,4-2m) melko kookkaita punaisia miedon makuisia monikäyttöisiä melko lihaisia tomaatteja tekevä varma lajike. Sato alkaa hieman myöhemmin, mutta jatkuu pitkälle syksyyn ja tomaatit kypsyvät hyvin sisälle otettuina varsien jo palelluttua. 

Tamina    .   - Ei tällä hetkellä
-Vankkakasvuinen, keskikokoinen kasvi. Erikoisen muotoiset lehdet, sopii ulkona kasvatettavaksikin hyvin. Punaisia miedohkoja perustomaatteja.

Tigerella    2.
-Hieman matalampi kasvuinen (1,2-1,6m). Tomaatit keskikokoisia mehukkaita ja maukkaita, punaisia, keltaisilla raidoilla. Sato alkaa melko aikaisin ja voidaan kasvattaa myös ulkona.

Golden Queen / Gold Königin   2.
-Kasvi melko pienikasvuinen (1,2-1,5m). Miedohkoja keltaisia melko ohutkuorisia keskikokoisia tomaatteja. Sato alkaa melko aikaisin ja voidaan kasvattaa ulkonakin.

Black Russian / Noire de Crimee   3.   
-Isohko kasvuinen ja hiukan myöhäisempi satoinen. Tumman punaruskeat, erilaiset, maukkaat ja pehmeänmakuiset isohkot pihvitomaattityyppiset hedelmät

Costoluto Genovese     2.
-Melko voimakas ja rotevakasvuisia kasveja. Suuria ja maukkaita hyvin lihaisia monilokeroisia pihvitomaatteja. Sato hiukan myöhäisempi, mutta tomaatit mahtavia esim. viipaloituna voileivällä...

Matalakasvuiset pensas- ja amppelitomaatit


Tiny Tim    1.
-Matalakasvuinen (50-80cm) ruukkukasvatukseen hyvin sopiva runsaasti haaroittuva, mutta kapeahko pensasmainen kasvutapa. Paljon pieniä punaisia kirsikkatomaatteja. Sato alkaa aikaisin.

Vilma     2.
-Hyvin matala- ja tiiviskasvuinen ruukkukasvatukseen hyvin sopiva kauniin pensasmainen kasvi, pieniä punaisia kirsikkatomaatteja. Aikaissatoinen.

Maja    2.
-Melko matalakasvuinen (60-90cm) ruukkuihin sopiva vankka pensasmainen lajike, jolla maukkaita, hyvänmakuisia punaisia isohkoja kirsikkatomaatteja.

Balkonzauber    2.
-Matalahko (50-90cm) vankka ja melko tiivis pensasmainen kasvutapa. Keskikokoisia punaisia monikäyttöisiä tomaatteja

Balkony Yellow    2.   -Ei tällä hetkellä
-Matalakasvuinen runsaasti haaroittuva pensastomaatti. Runsaasti ohutkuorisia keltaisia makeita kirsikkatomaatteja. Sato alkaa aikaisin.

Venus    2.
- Hyvin matala ja tiiviskasvuinen pensas. Oransseja/keltaisia pieniä tomaatteja matalassa pensaassa. Aikaissatoinen ja hyvän ja miedon makuinen.

Bajaja    2.
- Matala (50-80cm), haaroittuva ja hiukan harittava ja sirohko, mutta kaunis pensas. Ruukkuun lämpimään paikkaan, todella runsaasti pieniä maukkaita punaisia tomaatteja 

Tumbling red    3.
-Leveä ja voimakkaasti haarova lajike amppelikasvatukseen. Yksikin taimi täyttää koko amppelin. Aikainen ja todella runsas punainen makea kirsikkatomaatti-sato. 

Paprikat ja chilit

Kaikki alla olevat paprikalajikkeet ovat valikoituneet hyvän maun ja satonsa vuoksi viljelyyni


California wonder  /   pun.peruspaprika   /  Punainen suippopaprika   2.
-Punaisia perusvihannespaprikoita. 

Horizon / oranssi-peruspaprika   2.
-Kypsänä oranssin värinen aavistuksen punaisia miedompi ja aikaisempi satoinen vihannespaprika

Lombardo  (mieto chili)    2.
- Pitkä ja kapea, kypsänä punainen, miedohko chilipaprika. Sopii hyvin tuoreena syötäväksikin ja monen ruuan mausteeksi tuomatta liian voimakasta tulisuutta. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet ja kypsyysaste voimakkaasti !

Jalapeno   (vahva chili)    2.

-Pitkänomainen, lyhyehkö ja tukeva, kypsänä tummanpunainen voimakkaamman makuinen chili. Voi käyttää vihreänä, miedompana tai antaa kypsyä punaiseksi. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet ja kypsyysaste voimakkaasti ! Mitä kypsempi ja punaisempi, sitä tulisempi    


Cayenne long   ( hyvin vahva chili)    2.
-Pitkänomainen, kapea, kypsänä punainen hyvin voimakkaan makuinen chili. Voi käyttää vihreänä, mietona tai antaa kypsyä punaiseksi. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet ja kypsyysaste voimakkaasti ! Mitä kypsempi ja tummemman punainen sitä tulisempi ;) Voi vaikka kuivata mausteeksi.

Munakoiso / munahedelmä


Black Beauty    2.
-Hyvin tummanpunainen pitkänomainen suuri hedelmä. Kauniit liilat kukat ja koristeellinen suurilehtinen kasvi, johon tuuli tarttuu herkästi < vaatii tuen, vaikka vaikuttaakin vankalta.

Ananaskirsikka / karviaskoiso


Ananaskirsikka / karviaiskoiso (physalis peruvialis)    2.    - Ei 2017

-Koristeelliset ja eksoottiset oranssit hedelmät suojuslehtien sisällä

Kasvihuonekurkut (partenokarppiset)

Partenokarppinen lajike tekee pelkkiä emikukkia ja kurkkuja ilman pölytystä eli on samaa laatua kuin kauppalajikkeetkin, joskin itse, ilman tehokasvatusta on usein maukkaampi ;) P artenokarppisia kurkkuja ei kasvateta tavallisten kurkkujen kanssa yhdessä!

Amaranta / Tajo  F1    3. 
- Pitkä, laadukas runsassatoinen ammattilaisten lajike, joka sopii mainiosti kausikasvihuoneisiinkin. 


Futura F1    3.  -Ei 2017
- Pitkä, hieno laadukas runsassatoinen kasvihuone lajike, partenokarppinen, mutta joskus voi aluksi tulla muutama hedekukka, jotka kannattaa nyppäistä pois 

Passandra F1    3.    - Ei 2017
- Maukas makea lyhythedelmäinen (n.20cm) kasvihuonelajike. Sopii mainiosti sellaisenaan popsittavaksi välipalaksi ;)

Kurkut kasvihuoneeseen, lavaan, sekä avomaalle

Nämä ovat "vanhanajan" tyyppisiä lajikkeita eli tekevät myös hedekukkia ja kurkuissa on siemeniä sisällä.


Kiinalainen käärme   1.
- Pitkä kasvihuoneeseen, lavaan tai avomaallekin lämpimään paikkaan sopiva kurkku, joka muistuttaa kasvihuonelajikkeita. Sopii tuorekäyttöön.

Johanna   1.
- Pitkänomainen kasvihuoneeseen, lavaan tai seinustalle tms sopiva kurkku, joka muistuttaa kasvihuonelajikkeita. Sopii tuorekäyttöön.


Konsa    2.
- "Salaattikurkku", avomaan- ja kasvihuonekurkun välimuoto. Kurkut sileitä maukkaita ja oikein hyvänmakuisia, oivia tuorekäyttöön (pölyttyminen tai kasvuolosuhteiden vaihtelu voi aiheuttaa vaihtelua kurkkuihinkin)

Patio Snacker  -Patiokurkku   2.
- Ruukkukasvatukseen mainiosti sopiva lajike. Tuottaa jatkuvasti paljon pieniä (n.20cm) ja maukkaita kurkkuja, hyviä tuorekäyttöön


Avomaan kurkku:
Favör / beith alpha  / Marketmore  tms...  1.
- Perinteisiä monikäyttöisiä, hyvänmakuisia avomaankurkkuja, jotka sopivat sekä tuorekäyttöön että säilöntään.

Kurpitsat


Diamant    1.
- Hieno vihreä kesäkurpitsa. Monikäyttöinen ja satoisa, hedelmät käyttökelpoisia vielä suuremmaksi kasvaneinakin. Vinkki: Paista liian suureksi kasvanut hedelmä paksuina viipaleina pannulla ja mausta pinta oman maun mukaan esim. yrttisuolalla 

Gold rush / Golden Zucchini    2.    - Ei 2017
- Keltainen kesäkurpitsa

Halloween kurpitsa (esim. Tom fox )    2.   
- Suurehko pyöreä oranssi monikäyttöinen talvikurpitsa, sopii erinomaissti mm. halloween koristeisiin

Butternut   3.    - Ei 2017
-Erilainen päärynänmuotoinen, miedon pähkinäisen makuinen talvikurpitsa

Spagettikurpitsa   3.
- Herkullinen ! Tähän jää koukkuun... Vihannesspagetti eli hedelmä keitetään suolavedessä tai paistetaan uunissa ja sisus kaavitaan spagetin tavoin syötäväksi. - "Pikaruokavinkki": kypsennä puolitettu hedelmä sopivassa kulhossa mikrossa, kaavi sisustaa alkuun ja lisää kastiketta/höystettä sekaan ja herkuttele suoraan kuorestansa :)

*** OHJEITA JA VINKKEJÄ KASVATUKSEEN ...


TOMAATIT

Voimakaskasvuiset runko-kirsikkatomaatit; esim. Sweet, Gardeners delight

Lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka esim. kasvihuone tai lämmin seinusta. Kasvavat hyvin korkeiksi 150-250 cm ja vaativat kunnon tuennan, suurin osa varkaista eli sivuversoista poistetaan, mutta joitakin vahvoja haaroja voi jättää. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi, jolloin tekevät valtavasti maukkaita pikkutomaatteja.
 

Matalahkot runkotomaatit; esim. Tigerella, Golden Sunrise

Lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka esim. kasvihuone tai lämmin seinusta. Ovat melko vankkarunkoisia eivätkä kasva kovin korkeiksi 100-150 cm, mutta vaativat silti kunnon tuen. Koska eivät kasva kovin korkeiksi, sopivat mainiosti myös isoihin ruukkuihin. Suurin osa varkaista eli sivuversoista poistetaan, mutta joitakin vahvoja haaroja voi jättää kasvamaan. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi ja runsaan sadon saamiseksi.
 

Monet runkotomaatit asettuvat ominaisuuksien puolesta edellä mainittujen väliin, jolloin voi soveltaa yllä kerrottuja ohjeita kasvun ja tilanteen mukaan.


Pensasmaiset tomaatit; esim. Tiny Tim, Balkonzauber

Sopivia kasvatettaviksi ruukuissa tai astioissa, kunhan kasvupaikka on aurinkoinen ja lämmin. Ovat pystykasvuisia, mutta jäävät mataliksi 50-90cm, kannattaa sitoa tukeen. Sivuversoja ei pääsääntöisesti poisteta, mutta heikkoja tai väärään suuntaan kasvavia haaroja voi typistää. Vanhentuvia lehtiä kannattaa poistaa, jotta valo pääsee paremmin kasvustoon ja tomaatit kypsyvät tasaisemmin. Täristä kukkaterttuja usein pölytyksen varmistamiseksi ja runsaan sadon saamiseksi. Tomaattien koko vaihtelee lajikkeesta riippuen pienistä kirsikkatomaattityyppisistä keskikokoisiin. Kokonaissadoltaan jäävät yleensä runkotomaatteja vaatimattomammiksi pienemmän kasvin koon vuoksi.


Amppelitomaatit; esim. Tumbler,  Tumbling red

Varret rentoja ja haarautuvat runsaasti, paras kasvupaikka korkealle sijoitetussa ruukussa tai amppelissa jossa versot saavat riippua vapaasti. Kasvupaikan on oltava kuitenkin aurinkoinen ja lämmin. Pitkiä tai heikkoja versoja voi typistää haarautumisen edistämiseksi. Vanhentuvia tai muuten varjostavia lehtiä kannattaa poistaa kasvuston yltä. Muista täristellä kukkimisvaiheessa useasti pölytyksen ja runsaan sadon varmistamiseksi. Tomaatit kooltaan pienehköjä kirsikkatomaattityyppisiä. Satomäärä jää luonnollisesti pienemmäksi kuin suurikasvuisten runkotomaattien.


ANANASKIRSIKKA eli KARVIAISKOISO

Kasvatetaan samaan tapaan kuin runkotomaatteja. Hedelmä muodostuvat lehtikuoren sisään ja ovat kypsiä kun suojuslehdet kellastuvat. Kasvi on oikeastaan monivuotinen, mutta talvetus on vaikeaa kasvin suuren koon vuoksi.


PAPRIKAT ja CHILIT

Paprikat jäävät tomaatteja huomattavasti matalammiksi, ne kasvavat n. 40-70cm korkeiksi ja sopivat mainiosti ruukkukasvatukseen tai kasvihuoneeseen harvakseen istutettujen tomaattien väleihin. Ne eivät pidä kovasta paahteesta, mutta tarvitsevat runsaasti lämpöä. Sivuhaaroja voi poistaa jos niitä tulee runsaasti. Paprikat voi poimia vihreinä, jolloin kokonaissatoa tulee enemmän tai antaa niiden kypsyä kokonaan, jolloin maku on maukkaimmillaan. Hyvä kompromissi on poimia paprikat kun ne ovat värittyneet puoliksi ja kypsyttää loppuun vihreä puoli ylöspäin, tällöin kasvin kaikki voimat eivät mene sadon kypsytykseen ja se jaksaa tehdä määrällisesti enemmän satoa. Lajikkeesta riippuen paprikat ovat kypsinä punaisia tai keltaisia, pyöreähköjä tai pitkulaisia ja maultaan mietoja tai vahvoja. Vihannespaprikat ovat miedon makuisia ”tavallisia” paprikoita ja maustepaprikat eriasteisen tulisia ”chilejä”. Paprika-kasvin voi myös talvettaa esim. ikkunalla, mutta se repsahtaa helposti jos lämpöä on liikaa ja valoa liian vähän.


MUNAKOISO

Paprikan tyyppinen kasvi. Kasvatetaan samaan tapaan kuin tomaatteja tai paprikoita.


KURKUT

Kasvihuonekurkut

Kasvihuonekurkuista suurin osa on partenokarppisia eli ne tekevät vain emikukkia ja tuottavat satoa ilman pölytystä. Niitä ei pidä kasvattaa yhdessä tavallisten hedekukkia tuottavien lajikkeiden kanssa sadon laadun vuoksi. Kurkut vaativat runsaasti lämpöä, kosteutta ja ravinteita, mutta ne eivät pidä kokopäiväisestä suorasta auringon paahteesta. Kasvien varret ovat hyvin rennot ja ne napsahtavat helposti poikki ja ovat myös herkkiä mädäntymään. Vanhentuvia ja kellastuvia lehtiä kannattaa poistaa. Hyvin viihtyessään yksikin kasvi voi tuottaa runsaasti satoa.

Avomaankurkut

Avomaallekin sopivissa lajikkeissa on sekä partenokarppisia että tavallisia hede ja emikukkia tuottavia lajikkeita, niitä ei pitäisi kasvattaa lähekkäin. Kurkut vaativat avomaallakin hyvin lämpimän kasvupaikan ja suositeltavaa on kasvattaa niitä matalassa harjupenkissä tai lämpölavassa. Sadon laatu ja määrä vaihtelee suuresti lajikkeen ja kasvuolosuhteiden mukaan, osa tuottaa pitkiä tai lyhyempiä tuorekäyttöön sopivia kurkkuja ja osa säilöttäväksi sopivia pikkukurkkuja, jotka korjataan pieninä.


MELONIT

Kasvatetaan samaan tapaan kuin kurkkujakin, mutta vaativat pidemmän kasvuajan ja runsaasti lämpöä, kosteutta ja ravinteita. Viileinä kesinä sadon saanti on epävarmaa. 

KURPITSAT 
Kasvatetaan avomaan kurkkujen tapaan, mutta vaativat enemmän tilaa ja runsaasti ravinteita.
 


Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

SimpleSite.com
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

28.03 | 20:05

3poikueen on vissiin kans poika, tuota 5poikueen en ole vielä katsonut, pidetään peukkuja, ja katsotaan mitä tulee, me pidetään varmaan siitä vaalea jos onnaa

...
27.03 | 13:41

Hei. Poikueessa 3 ja 5 olisi sellainen musta-ruskea mikä olisi toiveissa. Vai pidättekö itse?

...
21.03 | 11:58

Moi. Noissa ekoissa poikueissa ei ole kuin uroksena, mutta noissa ihan vastasyntyneissä vois olla paremmin ;) Katsotaan vähän myöhemmin...

...
20.03 | 16:28

Tarkoitan siis jos on kelta-musta perhonen niin onko se ostettavissa ni kuin silloin toivoin

...
Tykkäät tästä sivusta