Perennat yms koristekasvit osio 2= I-Ö

PERENNOJEN eli monivuotisten ruohovartisten kasvien kuvaukset OSA 2 tieteellisen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä, jolloin sukulaislajit löytyvät lähekkäin. Vesi- ja märkien kasvupaikkojen lajikuvaukset sinisellä tekstillä ;) -Koristeheinät vihreällä

*Kaikkia lajeja ei ole aina saatavana tai voi olla rajoitetusti. Joitain lajeja saattaa myös kuvauksista uupua... Kaikki monivuotiset koristekasvit on omaa tuotantoa ja lisätty omassa puutarhassa jo hyviksi ja kestäviksi osoittautuneista kannoista. Osaan on kirjattu tietoja mistä lähtien ainakin ko kantaa on jo Suomessa kasvatettu, niiltä osin kuin siitä on varmaa tietoa.

Iris germanica - SAKSANKURJENMIEKKA

Komeasti kukkiva, ylväs perenna, jonka lehdet jäykät, miekkamaiset. Juurakot suikertavat ihan maan pinnassa, ei saa istuttaa liian syvään. Eivät siedä talvimärkyyttä.

Eri värejä, muotoja ja kantoja:


Sininen / tummansininen, puolikorkeasta melko korkeaan. Useampia kestäviä ja terhakoita vanhoja kantoja, ainakin osa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Valkoinen violetilla häivähdyksellä nielussa, melko korkea. 1900 alkupuoliskolta.

Vaaleankeltainen, korkea, kukissa voimakas "wunderbaum" tuoksu, 1990 luvun istutuksesta ulkolaisesta aineistosta

Violetti-valkoinen, korkea. 1990 luvun istutuksesta ulkolaisesta aineistosta.

Iris germanica / variegata - SAKSAN- / TAATANKURJENMIEKKA

Hiukan matalampia kuin edelliset saksankurjenmiekat.

Violetti(valk)-keltainen. Hiukan heikohko kasvuinen. 1900 luvun alkupuoliskolta. 

Violetti-ruskeankeltainen. Melko matala, mutta suht. tanakkakasvuinen. 1960-luvun pihamaalta ja todennäköisesti paljon vanhempaakin perua.

 

Iris germanica / pumila ? - SAKSAN- / KÄÄPIÖ? KURJENMIEKKA

Saksankurjenmiekkojen kaltaisia, mutta huomattavasti matalampia ja pienempiä muutoinkin. Kukkivat selvästi aiemmin jo keväällä tai alkukesällä.

Sininen tai tummansininen, jossa nielussa häivähdys valkoista. Vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Tummansininen, lähes violetti ja nielussa häivähdys keltaista ja valkeaa. Vielä edellistäkin pienempi ja sirompi ja kukkiikin ennen. Vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

Iris pseudacorus - KELTAKURJENMIEKKA

Kasvaa isoksi ja näyttäväksi. Pitkät tummanvihreät miekkamaiset lehdet ja kukatkin isot ja raikkaan keltaiset. Vaatii tuoreen kasvualustan ja voidaan kasvattaa suorastaan märässä, myös matalassa vedessä ja jopa savisessa maaperässä. Alkuperäinen Suomalainen luonnonkasvi vesistöjen rannoilta ja ojista, joka puutarhassakin todella näyttävä. 

Iris sibirica - SIPERIANKURJENMIEKKA

Kaunista ja hyväkasvuista vanhaa kantaa, joka on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja kukkii runsaasti taivaansinisin iiriskukin, kunhan valoa on tarpeeksi. Varjossakin kasvaa ja pärjää hyvin lehtiperennana. Lehdet kasvupaikasta riippuen puoli-metrin korkeita, kapeita ja ryhdikkäitä miekkamaisia, mutta kuitenkin samalla siroja ja kauniisti kaartuvia. Parhaiten viihtyy tuoreessa maassa. Todella kaunis vesiaiheiden äärellä. Itselläni myös kukkapenkin ja nurmkon rajauksena korkeiden perennojen penkeissä, jolloin nurmikko ei pääse työntymään penkkiin vahvan juurakon läpi ja tukeekin hiukan muita perennoja. Kantani peräisin 1900 luvun alkupuoliskon puutarhasta.

Lamium maculatum - HOPEATÄPLÄPEIPPI

Matala suikertava maanpeitekasvi, valkoisen kirjava ainavihreä lehdistö. Punaiset kukat aika pienet, mutta värittävät silti mukavasti kasvustoa. Kasvupaikka auringosta varjoon, muttei kuiva ja karu, vaan mieluiten tuore ja multava.

Lamprocapnos (Dicentra) spectalis - SÄRKYNYTSYDÄN

Perinnepihan kaunotar. Komea yksittäisenä pensasmaisena kasvustonakin. Tämä minun kantani on peräisin 1990 istuttamistani taimista joiden alkuperä on tuntematon. Tämä voimakaskasvuinen kanta kasvaa korkeaksi (1-1,5m) ja tuuheaksi kun viihtyy ja kukkii pitkään ja säilyttää kauneutensa, varsinkin jos kuihtuvia kukintoja ja kellastuvia versoja leikkelee pois, muutoin voi ränsistyä pian pääkukinnan jälkeen. Kannattaa tukea tai suojata rankoilta sateilta, koska voi muuten kaatua helposti. Viihtyy parhaiten multavassa maassa ja valon suhteen ei tunnu olevan ronkeli, vaikkakin useimmiten suositellaan puolivarjoa.

Lashyrus sylvestris - METSÄNÄTKELMÄ

Ruohovartinen, monivuotinen köynnös, jolla vaaleanpunaiset kukat. Suomen luonnossa harvalukuisena, josta myös oma kantani peräisin.

Lavatera thuringiana - HARMAAMALVIKKI

Korkea, komea ja vankka kasvi, joka kukkii pitkään ja näyttävästi suurin vaaleanpunaisin kukin. Salkoruusun korvikkeena pihoilla pidetty, mutta mielestäni itsesäänkin hyvin hieno ja  arvokas. Kestävä ja vaatimaton kasvupaikan suhteen, suhteellisen karu ja kuiva paikkakin käy, ja aurinko tai puolivarjo.

Leucanthemum vulgare - PÄIVÄNKAKKARA

Alunperin hyvistä luonnonkasvustoista siirrettyjä ja siemenistä kasvatettuja kasvustoja. Nostalginen keskikesän kukka, joka sopii hienosti aurinkoiseen kukkapenkkiinkin muiden perennojen sekaan.

Ligularia dentata - KALLIONAUHUS 'HERTTANAUHUS'

Suurehkot, pyöreähköt tumman punertavat lehdet. Kukkii loppukesällä keltaisin päivänkakkaramaisin kukin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa-varjossa ja kunnon multamaassa.

Lilium - LILJAT

Lilium bulbiferum - RUSKOLILJA

Vanha perinteinen lilja, jolla oranssit kukinnot ja lisääntyy mm. itusilmuista. Useammastakin vanhasta puutarhasta peräisin.

Lilium martagon - VARJOLILJA

Noin metrin korkuinen vanhan ajan lilja, jolla omanlaisensa kukinnot. Viihtyy monenlaisissa paikoissa auringosta varjoiseen, parhaiten kuitenkin multavassa sopivasti kosteutta pidättäääs ravinteikkaassa maassa. Kukkii keskikesällä.

Puna- sekä valkokukkaista, jotka molemmat hyvin vanhaa perua 1900 luvun alkupuoliskolta

Linum perenne - SINIPELLAVA

Hento sinikukkainen aurinkoisen ja läpäisevän kasvupaikan siro somistaja

Lychnis chalcedonica - PALAVARAKKAUS

Hehkuvan punainen kukinta. Melko korkea.

Lychnis coronaria - HARMAAKÄENKUKKA

Kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna hopeanharmaa lehtiruusuke, joka sekin kiva eriväriläiskä vihreyden joukossa. Toisena vuotena kukkii kukkii todella räikeän pinkein-purppuran punaisin kukin.

Lysimachia nummularia - SUIKEROALPI

Suikertava, pyöreälehtinen talvenvihanta hyvin matala maanpeitekasvi. Suikertelee jopa nurmikossa ja sopii hyvin esim. pensaiden alle. Kasvaa niin kuivassa kuin märässäkin ja jopa vedessä. Kukat raikkaan keltaiset ja yllättävän suuret ja näyttävät lehtikasvustoon verrattuna. Hyvin vanhaa kantaa 1900 luvun alkupuoliskolta.

kanta 2) keltalehtinen, muuten samankaltainen.

Lysimachia punctata - TARHA-ALPI

Melko korkeaksi kasvava ja voimakkaasti viihtyessään leviävä. Kukkii runsaasti, pitkään ja näyttävästi. Sopeutuvainen ja kestävä.

Lysimachia vulgaris - RANTA-ALPI

Tarha-alpin tyyppinen, mutta kukkinot ovat huomattavan paljon harvempia ja sirompia. Sopii hyvin märkiin kasvupaikkoihin. Alkuperäinen Suomalainen luonnonkasvi, josta myös oma kanta.

Lythrum salicaria - RANTAKUKKA

Näyttävä purppuranpunainen tähkäkukinto loppukesällä. Kookas ja komea kasvi, korkeus n. 1m. Rannoille, ojiin tai muuten kosteaan ja ravinteikkaaseen maahan. Alkuperäinen suomalainen luonnonkasvi.

Malva alcea - RUUSUMALVA

Korkeaksi kasvava, jopa yli 1m ja erittäin pitkään suurin vaaleanpunaisin kukin kukkiva ihastuttava perenna, joka viihtyy hyvin kuivahkoilla, karuhkoilla ja paahteisillakin paikoilla.

Malva moschata - MYSKIMALVA

Ruusumalvaa hiukan pienempi ja hennompi, mutta muutoin hyvin samantapainen. Sopii aavistuksen tuoreempaankin kasvupaikkaan, joka kuitenkin aurinkoinen ja lämmin.

Monarda didyma - VÄRIMINTTU

 Komea korkeahko erikoisen näköinen kerroskukkainen maanalaisilla rönsyillä leviävä perenna. Mintun tuoksu. Itselläni 1990 luvulta lähtien ja saatu vanhemmasta kasvustosta.

Myosotis - LEMMIKKI

Sekä sinikukkaista, että harvinaisempaa puhtaan valkokukkaista kantaa. Molemmat vanhoja jo 1900 luvun alkupuolen puutarhassa kasvaneita. Kukkii loppukeväällä-alkukesällä suloisin pienin kukin. Korkeus noin 20cm, valkoinen on hennompi ja pienempi. Viihtyy monenlaisilla paikoilla, mutta parhaiten kukkii auringossa tai puolivarjossa. Kylväytyy helposti ympäristöönsä ja säilyy näin ollen, vaikka itse onkin kaksivuotinen.

Narcissus poeticus - VALKONARSISSI / RUNOILIJANNARSISSI

Aito vanha runoilijan narsissi, kanta peräisin ainakin 1900 luvun alkupuolelta.

Omphalodes verna - KEVÄTKAIHONKUKKA

Matalakasvuinen, ihanasti loppukeväällä suloisin taivaansinisin pikkukukin kukkiva maanpeitekasvi.  Leviää rönsyilemällä peittäväksi matoksi. Viihtyy parhaiten tuoreessa ja puolivarjossa-varjossa, sopii hyvin pensaiden allekin.

Paonia - JALOPIONIT

Pionit arvostavat syvää, hyvää multamaata ja sopivaa valoa, mielestäni puoliaurinko sopii parhaiten, niin kukinta kestää kauemmin. Erilaisia jalopioneja eri lähteistä. Lajikeaitoutta en voi taata, koska hankkimani nimilajikkeetkaan eivät selkeästi ole samoja tai sovi kuvaukseen.

Vanha 'Sarah Bernhard' : Vaalean pinkit valtavan suuret, kerrotut ja voimakkaan tuoksuiset kukat. Kasvanut samassa paikassa ainakin 1950 luvulta lähtien.

'Sarah Bernhard' Useammastakin eri paikasta 1990-luvulla hankittuja taimia, jotka poikkeavat sekä edellisestä, että toisistaankin. Kukat eri asteisesti kerrottuja, mutta mikään ei täysin pallomainen. Osa tuoksuu vähemmän ja osa enemmän, muttei niin vahvasti kuin ed. kuvattu vanha kanta.

'Karl Rosenfeld* Tummanpunainen, miedosti tuoksuva ja jokseenkin kerrottu. 1990-luvun ostohankintoja

'Shirley Temple' Aivan hennon vaaleanpunertava, kukinnan lopulla lähes valkoinen, punaisin häiveraidoin. Hyvä voimakas tuoksu ja suuret kerrotut kukat. 1990-luvun taimihankintoja.

Papaver croceum - SIPERIANUNIKKO

Oikeastaan kaksivuotinen, mutta kylväytyy ja säilyy usein kasvupaikallaan. Kukat keltaisesta punaiseen ja kukkii pitkään.

Papaver orientale - IDÄNUNIKKO

Lehtiruusuke matala ja lehdet "piikikkään" karvaiset. Kasvattaa syvän juuren ja on vaikeas siirtää isompana ja on joskus oikukas ja herkkä olosuhteille, esim. talvimärkyydelle. Kukkivat todellal näyttävästi

Pizzicato: Suuret lähinnä oranssin sävyiset kukat ja hiukan matalampikasvuinen, n. 60cm. 1990-luvulta lähtien siemenkylvöistä.

Coral Reef: Valtavan suuret vaalean lohenpunaiset kukat. Kasvaa korkeaksi n. 80cm. Vuosituhannen vaihteen simenkylvöstä lähtöisin.

Phalaris arundinacea - VIIRUHELPI

Koristeheinä. Pirteä ja ryhdikäs lisä kukkapenkkiin tai muihin paikkoihin. Raikastaa väreillään synkkiä kohtia ja on vaatimaton kasvupaikan suhteen eli voidaan käyttää monissa hankalissakin paikoissa. Kaunis myös veden äärellä. Valkovihreät tuulessa kahisevat lehdet, sopii hyvin myös leikkokimppuja piristämään :) Leviää voimakkaasti, joten kasvupaikka rajattava, jollei haluta valtaavan alaa liiaksi.

Phlox paniculata - SYYSLEIMU

Korkeahko 80-100cm ja näyttävä loppukesällä-syksyllä näyttävin tötterö-kukinnoin kukkiva vanha pihojen komistus. Viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla ja maassa johon vesi ei jää talvella seisomaan.

Valkoinen: Puhdas valkoinen kukinto ja kasvultaan omistani voimakkain. lehdistö puhdas vihreä. 1900-luvun alkupuoliskon kantaa.

Tumma pinkki: Myös lehdet puhjetessaan tummanpunaiset. Kukat räikeän tumman pinkit. 1900-luvun alkupuoliskolta.

Pinkki, tummalla kesk.: Lehdistössä häivähdys punertavaa, kukat loistavan väriset. 1900-luvun alkupuoliskolta

Phlox subulata - SAMMALLEIMU

Matala mattomainen maanpeitekasvi, joka peittyy alkukesällä kauttaaltaan kukkiin. Viihtyy hyvin kuivahkoilla kasvupaikoilla, auringossa tai puolivarjossa.

Liila/v.sin: Kestäväksi ja sitkeäksi osoittautunut sinertäväkukkainen ja hyväkasvuinen. 1900 luvun loppupuolelta.

Punainen: Toinen 'Temiscaming' lajike ja toinen tuntematon.

Vaaleanpunainen: 'Apple blossom' Hyvin vaaleanpunainen

Puna-valkoinen: 'Marianne' ? Kaksiväriset kukat

Valkoinen:

Phlox stolonifera - RÖNSYLEIMU

Matala suikertava maanpeitekasvi. Huomattavasti harvempi kasvusto kuin sammalleimulla, varret ovat pitkiä ja sukertavia, mutta lehdet ovat isommat. Kukinnot nousevat reilusti lehdistön yläpuolelle. Liilanpunainen. Hyvin vanhaa kantaa 1990 alkupuoliskolta.

Physalis alkekengi - LUHTYKOISO (JUUTALAISKIRSIKKA)

Valkoiset kukat melko mitättömät, mutta oranssien suojuslehtien suojaamat hedelmät näyttäviä loppukesällä. Niitä voi myös kuivata koristeiksi. Menestyy parhaitenn valoisassa ja kuivahkossa paikassa.

Polemonium caereleum - LEHTOSINILATVA

Melko siro ja kaunis kasvi, joka kylväytyy helposti ympäristöön. Viihtyy monenlaisilla paikoilla auringosta varjoon, mutta on kauneimmillaan puolivarjossa ja tuoreessa maassa. Korkeus 50-80cm, kukkii keskikesällä.
Kahta väriä: Valkoinen ja sininen. Molemmat hyvin elinvoimasia ja kestäviä, peräisin vanhoista kasvustoista 1900 luvun alkupuoliskolta

Potentilla atrosanguinea ? - VERIHANHIKKI

Räikeän punaiset kukat kohoavat harmaanukkaisen lehdistön ylle. Kuivan ja aurinkoisen paikan kasvi.

Potentilla nepalensis - NEPALINHANHIKKI

Vaaleanpunaiset kukat ja rönsyillä leviävä vihreä matala kasvusto.

Primula - SUIKEROESIKKO

Aivan ihana pikkuinen, aikaisin keväällä näyttävästi kukkiva hyvin matala väriläiskä moneen paikkaan. Kasvusto 1990 luvun alun puutarhasta.

Rudbeckia laciniata "Goldball" - KULTAPALLO

Korkea, jopa 2m kasvusto, jonka huipulla keltaiset pallokukat loppukesällä. Normaali puutarhamaa

Saponaria officinalis - ROHTOSUOPAYRTTI

 Lähes valkoisesta hennon vaaleanpunaiseen, pääasiassa kerrotuin kukin olevia ihanasti tuoksuvia kukintoja ("mummunmyssy"). Aurinkoon tai puolivarjoon ja pärjää karuhkossakin paikassa vahvan juuristonsa avulla. Vanhan ajan hyötykasvi, jonka juurista voi valmistaa herkkienkin tekstiilien pesuainetta. Kasvustokantani 1) on hyvin vanhaa, aina 1800 luvun puolelta ja vaaleampaa kukiltaan. Kanta 2) on hiukan tummempaa sekä lehdistöltä että kukiltaan ja vähintään 1950 luvun peruja, tod.näk. paljon vanhempaa myös. 

Saxifraga hostii - ISORIKKO

Harmaa kovalehtinen ruusuke kuivaan paikkaan. Valkoiset harvat kukinnot nousevat aivan mataln lehtiruusukkeiston ylle. Alunperin 1900 luvun alkupuoliskolta

Sedum - MAKSARUOHOT

Kaikki maksaruohot ovat kuivien ja karujen paikkojen mehivartisia kasveja.

Sedum Kamschatum ? - KELTAKUKKAINEN KAMTSAKAN ? MAKSARUOHO

Raikkaan vihreät lehdet ja matala suikertava pitkiä rönsyjä tekevä kasvutapa. 1960 luvun pihamaalta peräisin

Sedum  - KAUKASIAN MAKSARUOHO

Suikertava kasvutapa, pienehköt lehdet joissa voi olla aavistus punertavaa.

Valkokukkainen: 1800 luvun lopulta olevasta kasvustosta peräisin.

Punakukkainen: Ainakin jo 1980 luvulla kasvaneesta kasvustosta peräisin

Sedum - PUNA ? MAKSARUOHO

Tämä vanha kanta ei ole kovin rotevakasvuista, mutta pystyä ja sillä on punertavat lehdet ja  punaiset kukat

Sedum telephium - ISOMAKSARUOHO

Useampia hiukan toisistaan lehdistöltään ja varsien paksuudeltaa poikkeavia muotoja, mutta ovat peräisin samoilta kallioilta luonnonkasvustoista.

Sempervivum tectorum - KATTOMEHITÄHTI

Mehikasvi kuiviin paikkoihin, muodostuen ruusukkeista, jotka leviävät sivuruusukkeita kasvattamalla. Kukinnot nousevat kasvustosta selkeästi ylös ja yksittäinen ruusuke kuolee kukittuaan. Vanhoja kantoja, ainakin osa kaukaa viime vuosisadalta

Solidago canadensis - KANADANPIISKU

Monen vanhan talon pihassa aidanteenakin kasvatettu, sopii edelleen ko käyttötarkoituksen mainiosti. Keltainen kukintoröyhy loppukesällä ja iso ja korkea kasvi ovat näyttäviä. Hyvin vanhaa kantaa, ainakin 1900 luvun alkupuolelta. 

Solidago - KULTAPIISKU

Suomalainen luonnonkasvi, joka sopii luonnonmukaiseen puutarhaan

Symphytum asperum - KARHEA/TARHA RAUNIOYRTTI

Karheavartinen ja lehtinen tuuhea, vankka ja hyvin iso tummanvihreä pensasmainen kasvi. Sirot kukinnot muuttuvat aukeamisen myötä punertavasta vaaleansiniseen. Vahva juurakko, viihtyy myös varjossa, parhaiten tuoreessa maaperässä.

Tanacetum coccineum - PUNAPÄIVÄNKAKKARA

Vaaleanpunaiset (tai punaiset) päivänkakkarakukat n. 70cm korkeudessa keskikesällä. Viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, eikä pidä talvimärkyydestä. Oma kanta eri paikoista ja aikojen siemenkylvöistä.

Veronica longifolia - RANTATÄDYKE

Rantakasvi,joka kylläkin viihtyy myös muualla tuoreessa tai kosteahkossa, ravinteikkaassa maassa, ei kuitenkaan aivan vedessä. Kasvaa lähes metrin korkuiseksi, mutta on kapeahko ja pysty ja kukkii sinisin tähkäkukinnoin loppukesällä. Alkuperäinen suomalainen luonnonkasvi.

Vinca minor - PIKKUTALVIO

Ainavihanta varpumainen maanpeitekasvi. Kukkii jo alkukesällä, mutta jatkaa pienimuotoisesti pitkin kesää. Viihtyy parhaiten varjossa tai puolivarjossa kalkkipitoisessa humuspitoisessa maassa, mutta pärjäilee yllättävän hyvin myös muualla. Oikein hyvä esim. pensaiden alla, jossa sopivasti varjoa ja lehtikarikettakin. Leviää pitkillä rönsymäisillä varsilla.

Sinisen kantani olen saanut viime vuosisadan loppupuolella ja on ilmeisesti melkoisen vanhaa alunperin. Valkoinen on melko tuore hankinta, kotimaasta kyllä sekin.

Viola - ORVOKIT

Viola cornyta hybr. - SARVIORVOKKI

Viola ? - ORVOKKI

Hyvin vanhaa ja kestävää kantaa, ainakin 1990 alkupuoliskolta. Jokin siro violetti risteymä ilmeisesti, mutta kaunis sellainen, joka ilmestyy milloin minnekin.

Viola odorata - TUOKSUORVOKKI

Matala mätästävä hyvin aikaisin keväällä kukkiva vaatimaton ja pieni kasvi niin aurinkoon, kuin varjoon ja monenlaiseen maahan ihan kuivaa lukuunottamatta. Historiallinen ja aiemmin hyvin arvostettu kasvi. Tämäkin kanta on vähintään 1990 alkupuolelta lähtien Suomessa kasvanutta.

Viola ? - HIETA / AHO ? ORVOKKI

Kuivemmassa viihtyvä tiheä mätästävä pienin kaunein sinivalkoisin kukin kukkiva ja kiiltävin lehdin oleva alunperin Suomalainen luonnonkasvi.

Waldsteinia ternata - RÖNSYANSIKKA

Erinomaisen hyvä matala tiheä ja hyvin leviävä maanpeitekasvi. Kukkii keltaisin "mansikkakukin" ja lehdistökin muistuttaa mansikkaa. Lehdistö säilyy talven yli, joten maa ei ole paljas keväälläkään. Kantani on ainakin 1990 luvun alkupuoliskolta ja todella elinvoimaista ja kestävää.